Waarom vegan?

dsc_0411

De Belg begon er net aan te wennen: vegetarisme burgerde in in de maatschappij door campagnes als 40 Dagen Zonder Vlees en Donderdag Veggiedag. We werden ons massaal bewust van de grote impact die veeteelt heeft op onze planeet. Ja, ook ik werd wakker geschud door deze campagnes. Verder tonen undercoverfilmpjes uit slachthuizen dat je geen knuffelende dierenvriend moet zijn om de praktijken die plaatsvinden voor ons stukje vlees af te keuren.

Plots hoor je ook meer en meer de term ‘vegan‘ opduiken, maar, voor veel Belgen is dat nog wat exotisch. “H√©lemaal geen dierlijke producten? Dan kan je toch ni√©ts meer eten?” hoor ik vaak. Niets is minder waar, maar waarom zou je het doen?

Wat is veganisme?

Omdat veganisme nog niet ingeburgerd is (maar wel vaak het verwijt krijgt van een hype te zijn *tegenstrijdige info much*) leg ik graag eerst even uit wat veganisme precies is, vooraleer in te gaan op de voordelen ervan.

Veganisme is een leefstijl (niet enkel een dieet) waarin wordt afgezien van alle dierlijke producten. Dat heeft uiting op je dieet, want je eet geen vlees, vis, melk, eieren, maar ook geen producten met dierlijke oorsprong, zoals gelatine, kippenbouillon, rundsbouillon, kaas etc. Daarnaast vermijden veganisten ook dierlijke producten zoals leer, wol, zijde en dierlijke producten in cosmetica. Je kan het soms niet bedenken hoe gek het is waarin soms dierlijke producten zitten. Al een geluk is het niet zo moeilijk als het lijkt om deze producten te vermijden. In biowinkels of vegan winkels zoals Stay Gold verkopen ze vaak natuurlijke cosmetica (zeep, shampoo, make-up etc.) waarin geen dierlijke producten verwerkt zijn (vaak te herkennen aan het ‘cruelty-free’- of ‘vegan’-label). In die producten zitten vaak ook geen schadelijke stoffen voor je huid (wat in reguliere cosmetica wel het geval is). Win-win dus!

Vegan voor de dieren

Voor eitjes, melk en kaas moeten dieren toch niet dood? Dat is dus toch niet zo erg? Dat dacht ik ook lang, maar helaas is dat niet helemaal correct. Bovendien is het ‘doodgaan’ (het slachten an sich dus) niet per se het ergste voor de dieren. Het is het ‘leven‘ dat daaraan voorafgaat wat het zo verschrikkelijk maakt. Ik neem even drie zuivelproducten apart onder de loep.

Eieren

Dat kippen niet moeten sterven voor eiproductie klopt niet. Vrouwelijke kippen worden ten eerste gekweekt om veel meer eieren te leggen dan wat natuurlijk is voor hen. Een legkip is niet hetzelfde als een vleeskip. Worden er in de ei-industrie dus mannetjes geboren, dan moeten die dood. Voor niks.

De legkippen zitten daarnaast heel hun leven opgesloten en kort op elkaar en worden slecht behandeld. Alsof het producten zijn. Eet je graag eitjes? Er zijn ook vegan alternatieven:

Vegan Asperges op Vlaamse wijze:dsc_0245
Vegan Scrambled egg:dsc_0119Vegan gekookte eitjes:dsc_0348

En tot slot nog een receptje voor de lekkerste vegan eiersalade.
Eieren zitten ook vaak verwerkt in producten natuurlijk. Tegenwoordig vind je in veel gewone supermarkten ook al vegan mayonaise, bijvoorbeeld.

Melk

Melk is een product dat wordt aangemaakt door vrouwelijke koeien als ze zwanger zijn. Een koe moet dus elke keer ze melk moet geven kunstmatig zwanger gemaakt worden om te kunnen produceren. De kalfjes die worden geboren zijn ofwel vrouwtjes, en dus gedoemd hetzelfde vreselijke leven als hun moeder tegemoet te gaan, ofwel zijn het mannetjes die niet nuttig zijn in de instudrie en dus worden gedood. Voor niks. Aangezien de melk die geproduceerd wordt, wordt afgenomen om te verkopen aan mensen, worden de geboren kalfjes die niet worden gedood dus meteen gescheiden van hun moeder, want ze mogen niet van haar melk drineken. Ze krijgen dus andere voeding en groeihormonen (daarover later meer).

Ook de melkkoeien zitten heel hun leven opgesloten, vaak zonder daglicht te zien. Echte machines dus. Hoe je melk makkelijk kan vervangen lees je hier. Ook voor andere melkproducten zoals yoghurt en boter vind je in (bijna) alle standaard supermarkten vegan alternatieven van Alpro.

DSC_0255DSC_0491

Kaas

Ook voor kaas klopt de stelling dat dieren er niet voor gedood worden niet. Kaas (voornamelijk harde kazen) bevat vaak dierlijk stremsel. Dat is een product dat wordt gehaald uit de maag van kalfjes om de kaas de juiste structuur te geven. Kazen met dierlijk stremsel zijn dus in principe ook niet vegetarisch, want de kalfjes worden ervoor geslacht. Niet alle kazen worden gemaakt met dierlijk stremsel. Vaak lees je op de verpakking ‘microbieel stremsel’ (= van bacterie√ęn) of ‘plantaardig stremsel’ (= van planten), dan weet je dat je kaas vegetarisch is. Vaker en vaker zijn industri√ęle kazen w√©l vegetarisch, aangezien de kalveren (of lammen of geitjes) het stremsel √©nkel aanmaken in hun maag wanneer ze nog moedermelk drinken. Aangezien ze in de industrie vaak nooit moedermelk te drinken krijgen (want die is voor mensen), is er een tekort aan dierlijk stremsel (hoezeee, ik weet niet of dit nu goed of slecht is…).

Kazen zijn niet vegan uiteraard, want ze bevatten altijd melk. Wat er mis is met melk lees je hierboven. Tegenwoordig komen er wel meer en meer vegan alternatieven voor kaas op de markt die vaak écht lekker zijn. Heel lekker zijn: de plakjes van Vegan Deli (enkel gesmolten!) (te koop bij biowinkels en Carrefour), de gefermenteerde cashewkaasjes van Serotonina (verkrijgbaar bij Récollets) of lekkere zelfgemaakte vegan kaas.

Griekse wraps met vegan feta:20180504_193845 kopie

Vegan ‘camembert’:DSC_0057

Niet overtuigd van het dierenleed? Dan raad ik je aan om Earthlings te kijken of undercoverfilmpjes van Animal Rights. Als je dan nog zegt “Meh, I don’t care”, oke dan. Vaak wordt dit ook weggelachen door te zeggen dat het uitzonderingen zijn, maar herhaaldelijke undercover acties tonen dat dit helaas geen uitzondering, maar regel is.

Vegan voor de planeet

Een van dé grote schuldigen in de opwarming van de aarde is de veeteelt. Het consumeren van dierlijke producten enorm slecht voor de planeet. Door vaker veggie/vegan te eten verklein je je ecologische voetafdruk enorm. (Kies ook zo veel mogelijk voor bio, lokale en seizoensgebonden voeding).                 

Koeien zijn het meest vervuilende voor de planeet. Niet enkel je biefstuk, maar ook kaas en melk zijn dus enorm milieubelastend. Hoe komt dat? Ten eerste is er enorm veel water nodig voor de productie van vlees en melk. Ook moeten de koeien enorm veel eten (eten dat eigenlijk rechtstreeks kan dienen om veel meer mensen te voeden). Tot slot stoten koeien enorm veel methaangas uit (protprotprot). Methaan is een broeikasgas en daardoor mee verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Minder koeien = minder protten = minder methaangas = minder opwariming. Simple as that.

foods-carbon-footprint-7                  Bron: Greeneatz.com

Lees hier meer over wat je kan doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Vegan voor je gezondheid

Ik ben helemaal niet de persoon die gaat zeggen dat √©nkel een volledig plantaardig dieet gezond is voor de mens. Dat wordt vaak beweerd door overtuigde vegans, maar aangezien de mens al eeuwen overleeft op een omnivoor dieet ben ik de laatste persoon om dat te beweren. Wat wel zo is, is dat de industrialisatie van voeding eerder ongezond is voor de mens. Alles moet zo effici√ęnt mogelijk zijn en zo veel mogelijk opbrengen. Verspilling is uit den boze. Groentjes mo√©ten blinken en allemaal geoogst worden. Ze worden dus vaak behandeld met allerlei ongezonde producten zodat er geen beestjes aankomen en de groenten zo lang mogelijk goed blijven.

In de vee-industrie, waar dieren ook als producten worden beschouwd, mogen dieren ook niet ziek worden. Daarom krijgen ze antibiotica toegediend, wat dan weer op ons bord terecht komt door vlees- en zuivelproducten. Antibiotica zijn enorm ongezond, maar wel enorm belangrijk, in geval van ziekte weliswaar. Als antibiotica te veel worden gebruikt riskeren we het risicio op resistentie van de bacteri√ęen waartegen ze vechten. Heel gevaarlijk dus!

Daarnaast moeten dieren ook zo snel mogelijk groeien. Daarom krijgen ze hormonen toegediend, die ook weer op ons bord belanden en dus in ons lichaam.

Tot slot is er nog het rode en verwerkte vlees, waarvan intussen geweten is dat het kankerverwekkend kan zijn (Wereld Kanker Onderzoek Fonds zegt dit ondermeer en raadt aan veel minder rood vlees te eten). Het Samsonworstje dat kindjes bij de slager krijgen is dus helaas écht niet gezond.

bar vert

Kun je je stukje vlees of kaas écht niet missen? Wissel zo vaak mogelijk af met veggie en vegan maaltijden en kies in geval van dierlijke producten voor kwaliteitsvolle biologische producten van een lokale boer. Weet waarvan het product komt.

Denk je na het lezen van dit bericht “Ja, klinkt allemaal goed, maar het lijkt zo beperkend?” Dat veganisme helemaal niet beperkend hoeft te zijn lees je in dit artikel. Geloof me, het is veeleer een ontdekkingstocht dan een beperking.

ūüĆŅ Nog niet helemaal overtuigd van dat vegan? Wist je dat je door (af en toe) vegan te eten ook al enorm veel bijdraagt? Wil je je stukje vlees niet laten? Je kan evengoed proberen je melk te laten, dat is misschien minder moeilijk? Of je bent vegetari√ęr en eet echt graag kaas, probeer dan bijvoorbeeld minder melk te drinken en bestel eens een havercappucino.
–> Het is niet omdat je niet 100% veggie of vegan eet dat je bepaalde producten niet kan uitschakelen. We denken vaak veel te zwart-wit, terwijl alle beetjes echt wel helpen!

ūüĆŅ Wel overtuigd? Deel dit artikel met zoveel mogelijk mensen die een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Positief zijn werkt!

>> TIPS >> Eet je graag vlees en vind je het moeilijk om die gewoonte aan te passen, lees dan zeker even mijn (non-judgy en positieve) tips.

>> RECEPTEN >> Zoek je lekkere vegan gerechtjes, check dan zeker eens mijn receptenpagina. Hou je het liever makkelijk en gebruik je liefst ingredi√ęnten die je kent, dan is er speciaal voor jou deze pagina. Vegan klassiekers vind je hier.

OP RESTAURANT >> Vind je het vooral moeilijk om buitenshuis veggie/vegan te eten? Ik kan je vezekeren dat dat zeker niet altijd zo hoeft te zijn. Ga eens mee op een van mijn Vegan Food Tours en ontdekt de beste vegan-friendly hotspots in Antwerpen. Of check mijn vegan aanraders in verschillende steden.

Hopelijk heb ik je met dit artikel (een beetje) kunnen overtuigen van het nut van veganisme. Heb je nog vragen, stuur me dan gerust een berichtje!

Liefs en veel succes!
Lisa


Wil je meer tips over vegan eten, fairtrade fashion en duurzaam leven? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.

Lees ook:

Top vijf Nom Eat recepten van 2018

De Macht van de Consument

3 kleine aanpassingen om vaker veggie/vegan te eten

Advertentie

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s