Ons kookboek werd duurzaam gedrukt 🌳📚

Toen mijn zus Eva en ik besloten om ons kookboek Vegan Klassiekers uit te geven in eigen beheer konden we ook alle stappen in het proces zelf bepalen en moesten we geen compromissen sluiten met een uitgeverij. Enerzijds betekent dat heel veel werk voor ons, anderzijds betekent dat ook heel veel vrijheid in onze keuzes: de stijl van het het boek, de vormgeving, de fotografie en ook met welke drukkerij we zouden samenwerken. Het boek kan je HIER kopen.

Zowel Eva als ik werkten in het verleden al samen met drukkerij Zwartopwit voor drukwerk als flyers etc. We hadden reeds een heel goede ervaring met hen én wisten dat zij ook voorlopers zijn op het vlak van duurzaam drukwerk. We wilden dus uiteraard heel graag ons boek bij deze drukkerij laten drukken.

Onze contactpersoon bij Zwartopwit (Greet) hielp ons van in het begin supervlot met de vele offertes die we opvroegen (hardcover, softcover, gerecycleerd papier, 200 boeken, 1000 boeken…) en we gingen in oktober ook eens bij de drukkerij op bezoek om de verschillende afwerkingsopties te vergelijken.

Uiteindelijk kozen we voor een (dikke) softcover, gelamineerd en krasvrij. Het binnenwerk werd ingebonden met garen, om de stevigheid van de cover te behouden (zodat de rug niet plooit en het boek mooi blijft. De hardcover versie was voor de eerste keer dat we zelf een boek uitgaven een iets te groot risico qua prijs (eerlijk is eerlijk), daarom kozen we voor de tweede meest stevige optie. Sinds 2017 drukt Zwartopwit 100% CO2-neutraal en dat vinden wij fantastisch.

Ons boek is dan ook volledig Made in Belgium (en the Netherlands voor de inbinding) en daar zijn we ontzettend trots op!

Het allerbelangrijkste vonden we dat Zwartopwit ons duurzaam drukwerk kon garanderen. Zwart op Wit blijft dan ook actief bezig met verduurzamen, hier lees je daar alles over. Maar kort samengevat werken ze vooral aan volgende punten:

  • Gerecycleerd papier wordt de standaard
  • Groene grondstoffen als basis voor topkwaliteit
  • 100% CO2-neutraal drukwerk
  • Sterke investering in lokale natuurprojecten (samenwerking met o.a. Natuurpunt)
  • 100% recyclage en slim hergebruik van overschotten

Daarnaast kozen we ook voor gerecycleerd papier. Hoewel we weten dat de productie van gerecycleerd papier ook best vervuilend kan zijn, vonden we dat nog altijd een veel betere keuze dan nieuwe materialen.

Uiteraard vinden we het ook belangrijk dat de term duurzaam niet gewoon een marketingtrucje is. Bij Zwartopwit konden we op dit vlak helemaal gerust zijn en dat kunnen zij ook aantonen met onderstaande labels.

Heb jij zelf een duurzame onderneming of wil je graag verduurzamen? Denk dan bij je volgende drukwerk zeker eens aan Zwartopwit, wij hebben er alvast een geweldige ervaring mee.

Dit artikel komt voort uit een samenwerking met Zwartopwit voor de druk van ons kookboek Vegan Klassiekers. De ervaringen die ik in dit artikel beschrijf zijn echter volledig onze eigen mening en wij hebben er ook zelf voor gekozen om een samenwerking aan te gaan met Zwartopwit, omdat deze drukkerij volledig paste bij onze overtuigingen.

Advertentie

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s