Vegan Klassiekers, het kookboek waar mijn zus Eva en ik bijna 2 jaar aan werkten is eindelijk klaar en we zijn er zo ongelooflijk blij mee en trots op. Het is een pareltje geworden, al zeggen we het zelf.





Vegan Klassiekers is eigenlijk een ode aan de nostalgische keuken van grootmoeder. Naast Vlaamse en Franse klassiekers vind je in het boek ook klassiekers van over heel de wereld die hier toch eigenlijk ook al echte klassiekers zijn geworden. Heerlijk die culinaire uitwisseling!
IDEE & UITWERKING
In september 2018 waren Eva en ik een weekendje weg in Gent. Supergezellig, maar we zaten ook weer boordevol creativiteit. We zijn door onze mama heel creatief opgevoed, we knutselden altijd heel graag. De voorliefde voor lekker eten, die hebben we dan weer van onze papa. Al heel wat jaren wilden we samen ‘iets’ creëren, maar we wisten nooit goed wat. Een kookboek was ergens logisch, maar we wisten niet goed hoe; en, welke uitgever zou dat dan willen uitgeven…?
Maar dat weekend, in september 2018, zeiden we gewoon tegen elkaar ‘Gaan we dat niet gewoon doen, een kookboek maken? Er gewoon aan beginnen, en we zien wel!’ Et voilà, zo begon dat.
We kochten meteen een schriftje om onze eerste ideeën in te noteren. En ons eerste idee was ‘drie’. Een boek dat zou draaien rond geweldige ingrediënten, per gerecht zou ik dan drie gerechten uitwerken. Ik was echter nog niet helemaal overtuigd van de toegevoegde waarde dat dat boek zou brengen aan het kookboekenrek en dacht na over wat er echt nog miste tussen de vegan kookboeken. Er zijn al heel wat veggie en vegan parels in de kookboekenwereld, maar de gewone basics en de klassieke keuken, met ‘gewone’ ingrediënten dát miste toch nog echt. Dus ik ging op onderzoek uit, wat zijn nu échte klassiekers hier in België, zowel Vlaamse klassiekers als die uit de wereldkeuken. Een heel boeiende zoektocht met heel veel lekkers!




Om te zien of de recepten wel logisch waren, uitvoerbaar en lekker werden ze door heel wat externe (ervaren en minder ervaren) vrienden en kennissen getest. Duizend maal dank Rebecca, Katrien & Erwin, Linde & Koen, Karel, Sofie (Fietjefatjerietjes), Sarah, Hanne & Bjorn, Julie & Maantjes, Chelsea, Elke.
Na het jarenlange bloggen werd ik al heel wat beter in foodphotography, maar heel het kookboekproces én de online cursus die ik volgde bij Le Cordon Bleu maakte dat ik nog meer groeide en nu écht trots ben op mijn foodfoto’s. De eerste foto’s voor het boek vond ik verder in het proces dan ook niet meer goed genoeg en werden (enkele keren) opnieuw gemaakt. Het moest écht goed zijn. Nu weet ik ook dat de foodfotografie écht iets is waar ik meer mee wil doen (foodfotograaf nodig? let me know! :)).

Maar uiteraard moest het boek niet alleen mooi zijn, ook de recepten werden gemaakt tot ze écht perfect waren. Soms was dat vanaf de eerste keer, soms vanaf de tweede, derde, vierde… keer. En écht eerlijk, als ik zelf door ons boek blader krijg ik heel veel zin om de recepten weer te maken. Echt niet bescheiden, I know, maar als ik er zelf niet zo van overtuigd was, zou ik het boek ook niet gemaakt hebben denk ik. De recepten zijn ook zo uiteenlopend: van salades, tot pasta’s, tot echte comfortfood (dus ja, met vegan room en boter), met als rode draad uiteraard het nostalgische gevoel.
VEGAN KLASSIEKERS/ HET BOEK
Met Vegan Klassiekers leer je je favoriete recepten van vroeger plantaardig te maken. Van een basis roux, kaassaus, of jus, tot echte vlees- en visgerechten. We vervangen niet gewoon het vlees/vis 1-op-1 door de veggie-variant die je in de winkel kan kopen, dan krijg je niet evenveel smaak. Per gerecht zocht ik naar (natuurlijke) smaakmakers die mee zorgen voor een diepe smaak. Die smaakmakers gaan van kruiden, tot zeewieren, tot bouillons, tot enkele minder gekende ingrediënten.
Vegan Klassiekers bevat 5 hoofdstukken:
* Basisrecepten (waarnaar in sommige recepten wordt verwezen)
* Kleine Honger (voor zalige ontbijtjes, brunchkes en lunchkes; zowel zoet als hartig)
* Vlaamse en Franse Klassiekers (vol-au-vent, vispannetje, boeuf bourguignon…)
* Klassiekers van over heel de Wereld (nasi goreng, fish ‘n’ chips, ossobucco…)
* Desserts (eton mess, melo-cakes, koekjes, cake, tiramisu…)
In totaal zijn het bijna 80 recepten op 204 pagina’s in kleurrijke opmaak.
Bij elk recept vind je het aantal porties, de duur en de moeilijkheidsgraad (van 1 tot 3). In het boek vind je een goede mix van makkelijke (1) en iets uitdagendere (maar zeker haalbare) (2) recepten, aangevuld met enkele moeilijke gerechten (3) voor de ervaren keukenprins(ess)en. Elk recept (buiten de basisrecepten) heeft een mooie foto zodat je kan ziet wat je gaat klaarmaken. Al die foto’s zijn gemaakt van echt eten, zonder trucjes, dat nadien gewoon werd opgegeten (no food waste!)
De lay-out, die mijn zus Eva creëerde, is een heel duidelijke receptopmaak, clean, maar met knipoog naar een nostalgische vormgeving, wat volledig past bij de inhoud van het boek.
Je kan Vegan Klassiekers HIER kopen. Alvast dank je voor je steun! Dankzij jullie werd onze grote droom werkelijkheid, niets mooiers dan dat 💖.



DUURZAME DRUK
Uiteraard wilden wij dat de druk van ons boek niet vervuilend was, of in slechte werkomstandigheden werd gemaakt. Ons boek werd dan ook CO2-neutraal gedrukt in België door Zwartopwit op gerecycleerd papier en ingebonden in Nederland. Lees hier meer over hoe dat juist gebeurde.
COVID-SITUATIE
Ondanks dat we enorm blij zijn met ons boek, vinden we het uiteraard heel jammer dat we het niet kunnen vieren. Niet klinken met familie en vrienden, geen lanceringsfeest met hapjes uit het boek, geen verkoop op de Vegan kerstmarkt… Maar vooral: we vinden het heel jammer dat we jullie reacties niet kunnen zien, want natuurlijk zijn wij ongelooflijk benieuwd naar wat jij van Vegan Klassiekers vindt. Daarom vind je bij je boek nog een wedstrijd: jij deelt jouw unoxing/reactie/gerechtje/foto met het boek op social media (met tags naar ons) en dan maak je kans op een Classic Vegan Food Tour voor 2 personen, zodra het weer mag. Wij zien zo hopelijk veel blije reacties op ons boek én jij maakt kans op iets heel leuks om al naar uit te kijken in betere tijden. Win-win toch? 😍


FYSIEKE VERKOOPPUNTEN
We snappen dat jij Vegan Klassiekers misschien graag in real life wil kopen, of eerst eens doorbladeren. De fysieke verkooppunten komen asap online, maar je kan alvast eens gaan piepen in Antwerpen bij Buchbar en HOST.
Nogmaals enorm bedankt voor jouw steun en interesse in ons boek. We hopen dat je er even blij van wordt als wij zelf.
Veel liefs
Lisa
Hey Lisa en Eva,
Onze felicitaties met het boek. Goed gedaan! Ik klikte meteen door om een exemplaar te bestellen, maar ik vind de verzendkosten nogal hoog.
Lisa, zie je het zitten om ons aan een exemplaar te helpen op een andere manier, zonder die 6 en oneffen euro?
Ik stuur het nieuws alleszins door naar de bibliotheek van Wijnegem en zal daar lichtjes aandringen op aankoop, mét verzendkosten.
Liefs
Nadine Smet – Lusse Berden H. Meeusstraat 38 2110 Wijnegem 0473449519
dinesmet@gmail.com
>
LikeLike
Ik ontdekte jullie boek in EVA.
Vooral het vegan vispannetje trok mijn aandacht. Vanavond op een speciale gelegenheid uitgeprobeerd.
Ik heb gesmuld! Heerlijk gerecht, handig uitgelegd, duidelijk en niet ingewikkeld. Gewoon zoals gerechten van oma moeten zijn maar dan zonder dieren. Cool!
Dikke proficiat, ik koop het boek want ben benieuwd en heb honger naar meer.
Warme groet, Chantal
LikeGeliked door 1 persoon
Dag Chantal!
Super super super bedankt voor je lieve berichtje. Dat heeft echt mijn dag gemaakt! 🙂
Zo leuk om te horen. Ik ben heel blij dat je het zo lekker vond en je hebt duidelijk het concept van ons boek heel goed begrepen.
Veel liefs, Lisa.
LikeLike
Oeh, gefeliciteerd! Perfect op tijd voor onder de kerstboom, ik heb alvast een exemplaar besteld als cadeautje voor mezelf. Maar ik betwijfel als ik het boek onder de boom zal kunnen laten liggen, want het lijkt me een perfect boek om uit te koken tijdens de feestdagen!
Uiteraard volgt er een review op mijn blog, en ik zal ook wat reclame maken op Insta :-).
Veel succes met de verkoop, en geniet van wat meer rust. Want zo’n boek maken, dat zal wellicht tonnen energie gekost hebben!
LikeGeliked door 1 persoon
Hey Fieke! Dikke merci voor je lieve reactie en de moeite. Ik moet eerlijk zijn: het zijn echt wel ideale gerechtjes voor op de feesttafel inderdaad. Veel plezier ermee X Lisa
LikeGeliked door 1 persoon