De invloed van de mens op de opwarming van de aarde
Wetenschappers zijn het erover eens, de mens heeft de hand in de opwarming van de aarde. Dat betekent ook dat jij als mens iets kan doen tégen de opwarming van de aarde, door zijn gewoonten aan te passen.
Dat lijkt misschien een pessimistische denkwijze: zonder mensen zou de aarde ook niet in gevaar zijn. Toch heeft het ook een heel optimistische boodschap: wij als mens hebben écht de mogelijkheid om iets te doen tegen de opwarming van de aarde en de daarbijhorende extreme weersomstandigheden.
Willen we de aarde leefbaar houden voor de toekomstige generaties, dan moet iedereen daarin zijn steentje bijdragen door zijn gewoonten aan te passen. Het jammere is dat ‘de gewoonten aanpassen’ altijd wordt gezien als inboeten aan comfort, maar ik en vele andere ‘groene’ mensen waarmee ik in contact kom zien dat net helemaal omgekeerd. Het gaat niet om inboeten aan comfort maar het voelt net heel fijn om hiermee bezig te zijn. Gewoontes veranderen klinkt eng, maar eigenlijk hoeft het dat helemaal niet te zijn.
Hoe moeilijk is het om je gewoontes aan te passen?
Mensen zijn gewoontebeestjes en wat een gewoonte is voelt comfortabel aan. Een gewoonte aanpassen betekent uit de comfortzone komen en veranderen. Dat lijkt angstaanjagend, maar dat is het niet per se. Wist je dat je op 21 dagen al een nieuwe gewoonte kan aanleren? Je zal mij misschien niet geloven wanneer ik zeg dat ik vroeger nooit had gedacht dat ik ooit 90% vegan zou eten. Maar nu is het een gewoonte en ik zou het niet anders meer willen.
Een gewoonte aanpassen lijkt vaak heel vermoeiend. Moet je dan bij élke beslissing die je neemt echt gaan nadenken en ‘nee’ zeggen als het niet ecologisch is? Ten eerste hoeft dat uiteraard niet. Je moet niet plots 100% ecologisch gaan leven. Ten tweede, van zodra de nieuwe gewoonte een gewoonte is, moet je daar ook helemaal niet meer over nadenken. Dan is dàt net hetgene wat binnen je comfortzone zit.
Wat jij kan doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen lees je in de zes tips hieronder.
Bron: ucsusa.org
Bron: phys.org
1. Eet vaker veggie/vegan
Een van dé grote schuldigen in de opwarming van de aarde is de veeteelt. Niet alleen is de manier waarop dieren behandeld worden in industriële context onaanvaardbaar, ook is het consumeren van dierlijke producten enorm slecht voor de planeet. Door vaker veggie/vegan te eten verklein je je ecologische voetafdruk enorm. Kies ook zo veel mogelijk voor bio, lokaal en seizoensgebonden voeding.
>> TIPS >> Eet je graag vlees en vind je het moeilijk om die gewoonte aan te passen, lees dan zeker even mijn (non-judgy en positieve) tips.
>> RECEPTEN >> Zoek je lekkere vegan gerechtjes, check dan zeker eens mijn receptenpagina. Hou je het liever makkelijk en gebruik je liefst ingrediënten die je kent, dan is er speciaal voor jou deze pagina. Vegan klassiekers vind je hier.
>> OP RESTAURANT >> Vind je het vooral moeilijk om buitenshuis veggie/vegan te eten? Ik kan je vezekeren dat dat zeker niet altijd zo hoeft te zijn. Ga eens mee op een van mijn Vegan Food Tours en ontdekt de beste vegan-friendly hotspots in Antwerpen. Of check mijn vegan aanraders in verschillende steden.
Bron: Greeneatz.com
2. Kies voor duurzaam transport
Naast veeteelt is ook transport een van de grootste oorzaken van de klimaatopwarming. Wil je iets veranderen dan is je transport herbekijken een van de meest efficiënte stappen die je kan zetten.
Kies waar mogelijk voor de fiets of ga te voet. Heb je een iets langere afstand af te leggen, bekijk dan eens of een elektrische fiets een optie is (bijvoorbeeld via je werkgever). Goed voor de planeet én voor je lichaam, want bewegen is gezond.
Openbaar vervoer is uiteraard ook een ideale optie bij een iets langere afstand. Deeleconomie is de toekomst en openbaar vervoer is daar misschien wel het oudste voorbeeld van. Ik weet heus ook wel dat het openbaar vervoer het in België niet top doet, maar dat komt ook omdat er niet in wordt geïnvesteerd. Helaas wel in bedrijfswagens. De wet van vraag en aanbod kan er in dit geval voor zorgen dat er meer geïnvesteerd wordt in openbaar vervoer. Laat je auto dus vaker links staan, kies voor een politieke partij die de klimaatopwarming serieus neemt en dus het belang van investeren in openbaar vervoer inziet.
Ook enorm handig zijn de Bluebikes die je tegenwoordig aan heel veel Belgische stations terugvindt. Hiermee kan je op een goedkope en ecologische manier van het station naar je locatie geraken.
Niet enkel de planeet zal hiervoor dankbaar zijn. Ook het enorme fileprobleem (hallo Antwerpen) zal enkel zo opgelost kunnen worden. Mensen die dan écht de auto nodig hebben kunnen op die manier ook effectief nog ergens vlot geraken.
Vliegreizen zijn enorm belastend voor het milieu, maar, wie gaat er nu niet graag op reis? Probeer je vliegreizen te beperken, kies waar mogelijk voor een treinreis of zoek een vakantie op dichter bij huis. Als je dan toch op het vliegtuig stapt kan je er ook 10 keer meer van genieten. Vliegen moet de uitzondering zijn, niet de regel bij élke mini-citytrip die je doet. Als je vliegt, compenseer dan je uitstoot via Greenseat of Climate Neutral Group. Mijn tips rond duurzaam reizen vind je hier, al geef ik eerlijk toe dat ik op dit vlak ook nog veel kan bijleren.
3. Kies voor duurzame fairtrade kleding
Ook de textielindustrie is enorm belastend voor het mileu. Het kost namelijk enorm veel water en chemische producten om kleding te produceren. Zeker de (reguliere) katoenproductie is enorm milieubelastend. Daarnaast wordt gewone kleding vaak gemaakt in ontwikkelingslanden waar er sprake is van enorm veel uitbuiting en slavernij. Kies dus voor tweedehands of eerlijke kledij.
>> Gemakkelijke tips om je kledingkast te verduurzamen lees je hier.
>> Waarop je best kan letten bij het kopen van duurzame kleding lees je in dit artikel.
The True Cost is een informatieve documentaire-film over de textielindustrie.
4. Koop minder en produceer minder afval
“We can’t just consume our way to a more sustainable world.” – Jennifer Nini
Mijn easy peasy tips om minder afval te produceren, lees je allemaal in dit artikel.
Ga soms eens winkelen in een verpakkingsvrije winkel in je buurt. Dat moet zeker niet wekelijks. Droge producten, olie en ecologisch afwasmiddel en zeep kan je gerust om de paar maanden in bulk aankopen in een verpakking die je meeneemt naar de winkel. Wedden dat je je erna een beetje een held voelt?
Minder afval, betekent ook gewoon minder spullen kopen. Gebruik wat je hebt, leen iets (dingen die je maar eenmalig nodig hebt moet je zeker niet zelf kopen, hoor eens in je vriendenkring, en ga bijvoorbeeld vaker naar de bib), deel iets (bv. auto, wasmachine …), koop tweedehands en pas dan: koop eco/duurzaam.
Bron: canr.msu.edu
5. Verminder je energieverbruik
>> Was zoveel mogelijk met koud water, droog je kleding op een rek en gebruik ecologisch afwasmiddel.
>> Zet de verwarming enkel op in de kamers waar het nodig is en als het echt koud is. Kies eerst voor een warme trui en dan pas voor de verwarming. Laat de verwarming niet branden als je niet thuis bent en ook niet heel de nacht door.
>> Toestellen die opwarmen verbruiken enorm veel energie, zet de oven niet aan om 1 broodje in op te warmen. Voor een volledige ovenschotel is dat natuurlijk wel de moeite.
Kies voor manuele toestellen in plaats van elektronische. Vaak gaan niet-elektronische toestellen ook veel langer mee. Denk bijvoorbeeld aan een koffiezet voor op het vuur (bijvoorbeeld Bialetti, of eentje waarvoor je geen individuele cups nodig hebt), een manuele Soda Stream enzovoort.
6. Spread the word!
Doe je al veel zelf? Moedig dan vooral anderen ook aan om mee te doen. Geef praktische, haalbare tips en moedig ook #babysteps zeker aan. Wees zeker niet bang om zagerig of negatief over te komen, mother earth needs you!
Hopelijk kan ik je met dit artikel inspireren en tonen dat het niet moeilijk hoeft te zijn om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Denk eraan:
“I am only one, but I am one. I cannot do everything, but I can do something. And I will not let what I cannot do interfere with what I can do.” – Edward Everett Hale
Laat me zeker weten op welk vlak jij nog wil bijleren om ecologischer te leven.
Liefs en veel succes!
Lisa
Wil je meer tips over vegan eten, fairtrade fashion en duurzaam leven? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.
Lees ook:
Top vijf Nom Eat recepten van 2018
3 kleine aanpassingen om vaker veggie/vegan te eten
** Klimaatontkenners lopen er graag mee te koop dat ontwikkelingslanden vaak een grotere uitstoot van CO2 hebben, dan bijvoorbeeld ons kleine Belgenlandje. Dat valt te weerleggen met 2 heel logische argumenten. Ten eerste zijn we gewoon met veel minder mensen in België. Aangezien de mens de hand heeft in de opwarming van de aarde is de regel “meer mensen = meer opwarming” een logische. Ten tweede is België enorm afhankelijk van buitenlandse productie. Het grootste deel van de producten die we hier ter beschikking hebben (denk aan kleding, voedsel, computers, auto’s, smartphones…) worden geproduceerd in het buitenland, en rara, maar al te vaak in ontwikkelingslanden, op kap van de plaatselijke bevolking, tegen een veel te laag loon onder het mom van “wij geven hen ten minste een job”. Al die producten die gemaakt worden om onze consumptiemaatschappij draaiende te houden zorgen voor een enorme uitstoot die meegerekend moet worden bij de uitstoot van Westerse landen, niet die van ontwikkelingslanden.