16 makkelijke manieren om minder afval te produceren // eco tips

Iedereen weet het, maar supermarkten lijken het te negeren. De wereld en vooral de oceanen zijn één plastiek soep en het gaat niet goed met onze planeet. Meer informatie daarover lees je op de website van Plastic Soup Foundation, die strijdt tegen deze vorm van vervuiling.

Plastic soup foundation

(Bron: Plastic Soup Foundation)

Hoe kan je minder afval produceren?

Ik geef toe dat ik op dit vlak echt nog niet supergoed bezig ben. Ik winkel namelijk nog steeds gewoon in de standaard supermarkt. Ik zou zo graag alles onverpakt bij Bioplanet kopen, mijn broodsmeersels altijd zelf maken etc. etc., helaas laat mijn budget en mijn vrije tijd dat niet toe (UPDATE: omdat BE O Markt een nieuwe vestiging kreeg in Antwerpen winkel ik nu toch standaard bio en verpakkingsloos én mega betaalbaar. Echt top!) Toch merk ik dat we vaak zo in gewoontes vervallen, die veel afval met zich meebrengen, maar die ook helemaal niet moeilijk zijn om aan te passen. Over de jaren heen heb ik minieme aanpassingen gemaakt, die mij eigenlijk niet storen in mijn comfort, maar toch een verschil maken. Die som ik hier op.

Please make little efforts, the planet needs your help!

1. Plastieken zakjes vermijden

Ik probeerde al zo veel mogelijk plastieken zakjes te vermijden, bijvoorbeeld door mijn los fruit en groenten niet onnodig in een plastiekje te gaan steken. Dat is als je erover nadenkt echt compleet absurd. De meeste dingen kunnen los in je grote zak. De kwetsbare dingen kan je apart in een (bio-)katoenen of ander herbruikbaar tasje steken. Echt.poep.simpel!

DSC_0728

Soms nam ik wel nog plastieken zakjes aan in de winkel, die ik dan bewaarde om in de vuilbak als vuilzakje te gebruiken (bijvoorbeeld in het toilet of in de badkamer). Beetje stom om daarvoor extra afval te creëren, maar “het kan niet anders”, dacht ik.

Tot ik er plots aan dacht om eens te kijken naar bio-afbreekbare zakjes, dan maak je ten minste geen extra afval, gewoon om je ander afval in te verzamelen (want zeg nu zelf, dat klinkt absurd, right?) Wat blijkt, zo’n zakjes zijn gewoon easypeasy te vinden in de supermarkt. Klinkt als een kleine (en misschien wel nutteloze) aanpassing, maar zo sparen wij toch maar minstens één zakje per week uit. Dat zijn er samen minstens 52 per jaar, en dat voor twee personen hé… Neem 26 zakjes per persoon maal 11 miljoen, voor België, en je hebt al 286.000 zakjes per jaar. En dat als je slechts 1 zakje per persoon rekent, doorsnee zijn dat er een pak meer. Daar heb je dus al je plastic soup hé, en dat gaat dan enkel nog maar om plastieken zakjes. Dus jawel, alle beetjes helpen!

DSC_0721

DSC_0722

2. Onverpakte zeep en shampoo

In de douche gebruik ik zo veel mogelijk onverpakte zeep (van Dille & Kamille) en shampoo (van Lush). Lush focust meer en meer op verpakkingsvrije cosmeticaproducten.

Meer over ecologische cosmetica lees je hier.

DSC_0458

DSC_0446

3. In bulk kopen

Veel droge voedingswaren kopen we in bulk bij verpakkingsvrije winkels, zoals Robuust. Vaak is dat ook nog goedkoper, omdat je de prijs van de verpakking en bijhorende marketing niet moet betalen. Dingen die ik altijd verpakkingsvrij (met mijn eigen glazen potjes) koop zijn kokosrasp, cacaopoeder, sommige noten, amandelmeel…

Meer over verpakkingsvrij winkelen lees je bij tip 4.

DSC_0740

4. Zeep en afwasmiddel hervullen

Een van de stomste dingen vind ik om voor handzeep telkens opnieuw kleine plastieken zeeppompjes te kopen. Een blok zeep gebruik ik eerder in de douche, een zeeppompje aan de lavabo. In de gewone supermarkt kan je vaak al een grote bus kopen om je kleine zeeppompjes mee bij te vullen. Dat bespaart al een beetje plastiek. Sowieso raad ik in dat geval ook aan om Ecover te kopen. Ecover is verkrijgbaar in de meeste grote supermarkten en is niet schadelijk voor het milieu, niet getest op dieren, niet slecht voor de huid (van doorsnee afwasmiddel krijg ik exzeem) én de flessen zijn gemaakt van gerecycleerd plastiek.

Sinds enkele jaren neem ik mijn lege grote flessen zeep en afwasmiddel mee naar de verpakkingsvrije winkel om ze daar bij te vullen. De producten die bijvoorbeeld bij Robuust te koop zijn, zijn ook ecologisch. Ideaal dus.

Toegegeven, de verpakkingsvrije winkel ligt niet op mijn route. Het is dus ook niet de winkel waar ik mijn wekelijkse boodschappen doe. Als ik naar het centrum ga en ik heb iets nodig probeer ik er wel aan te denken om potjes mee te nemen, om ze zo bij te vullen in de verpakkingsvrije winkel. Zo hoef ik er maar om de twee maanden langs te gaan. Natuurlijk heeft niet elke stad of dorpje een verpakkingsvrije winkel, maar ook mijn zus bijvoorbeeld zorgt ervoor dat ze enkele potjes en een rugzak meeneemt wanneer ze naar Antwerpen komt, #allebeetjeshelpen. Jij kan dat dus zeker ook. Ga af en toe langs een verpakkingsvrije winkel in jouw buurt. Hier vind je een overzicht van verschillende verpakkingsvrije winkels in België.
DSC_0755

5. Water van de kraan drinken

Door kraantjeswater te drinken (wat echt zeker zo goed is als flessenwater) bespaar je enorm veel plastieken flessen (of glazen flessen, waarvan het uitwassen ook enorm milieubelastend is). Omdat wij allebei het liefst bruiswater drinken kochten wij een Sodastream, waar we erg tevreden van zijn. Het is even een investering, maar we zijn er wel echt blij mee (#eindelijkterugbruiswater).

DSC_0748

6. Kiezen voor onverpakte variant

Vaak zie je in de supermarkt van hetzelfde product een verpakte en onverpakte versie liggen. Bijvoorbeeld ajuinen. Hoeveel mensen nemen niet uit gewoonte een netje ajuinen mee. Dat is echt nutteloos plastiek. Tegenwoordig vind je ook vaak onverpakte ajuinen in de supermarkt, gewoon naast de netjes. Hetzelfde geldt voor aardappelen (niet altijd onverpakt te vinden, helaas), citrusvruchten, look, tomaten enzovoort. Kies voor de onverpakte versie en vermijd het vergroten van de plastiek soep in de oceaan.

DSC_0731

DSC_0733

7. Tweedehands kopen

Door tweedehands te kopen spaar je niet alleen afval uit (een weggegooid product is namelijk afval), maar ook het productieproces van een nieuw product. Ook dat productieproces is namelijk heel belastend voor het milieu. Zo koop ik bijvoorbeeld vaak kleding tweedehands, maar ook meubels, servies (kan je makkelijk afwassen op hoge temperaturen) etc. Ik vind oude meubels stiekem (haha, not) ook veel mooier, #sorrynotsorry. Ook mijn prachtige vintage kerstballen komen van de Kringwinkel, and I fucking love ‘em. (Ja het is erover, ik weet het, don’t care).

8. Spullen overnemen of lenen

Naast tweedehands kopen kan je, als je iets nodig hebt, ook altijd eens horen bij je vrienden, familie en kennissen of zij dat ding toevallig niet wegdoen. Verder kan je ook dingen lenen (voor korte tijd). Zo kregen we van mijn schoonzus en -broer bijvoorbeeld een grote zetel, die ze toch ging wegdoen. En ook leenden we al een trekrugzak om te reizen. Zulke dingen kan je heel makkelijk vragen op die ene online tool, weetjewel, waarop je iets kan posten en dat dan al je kennissen dat zien ;). Wedden dat iemand datgene wat jij zoekt wel heeft liggen?

9. Vermijd veel printen en bewaar kladpapier

Printen vermijden is een heel logische manier om minder afval te maken. Toch zijn veel mensen het op hun werk zo gewoon om nog alles te printen. Probeer dat toch te mijden. Bomen worden massaal gekapt voor de mens, en zonder bomen… tja, geen mens meer. We hebben bomen écht nodig.

Als je toch, bijvoorbeeld zoals ik, 2 ‘schermen’ nodig hebt op je werk, is de meest logische optie natuurlijk om met 2 computerschermen te werken. Dat werkt ten eerste dubbel zo efficiënt en spaart heel wat papier uit. Je baas moet je dat uiteraard wel gunnen. Indien je geen twee schermen kan krijgen/gebruiken, kan je (zoals ik vaak doe), je verschillende lijsten/tabbladen verkleinen en naast elkaar zetten op je ene computerscherm. Niet altijd superhandig, I know, maar soms lukt het wel. In de andere gevallen schrijf ik de belangrijkste details (bijvoorbeeld een naam) snel op op mijn (jawel) kladpapier en een getalletje typ ik in mijn rekenmachine. Niet ideaal, da’s waar, maar liever dat dan onze planeet ruïneren denk ik dan.

Daarnaast bewaar ik kladpapier en dat gebruik ik elke week voor een boodschappenlijstje en een menuplanning. Ook op het werk gebruik ik geen nieuwe schriften om mijn binnenkomende telefoons in te noteren (onze software is niet zo sophisticated, you got me) maar niet ik een bundel kladpapier aan elkaar, wat ik dan gebruik als telefoonboek. Het gaat hier niet om officiële documenten, dus waarom zou je het niet doen?

10. Een brooddoos, Tupperware en glazen potjes gebruiken

Wie zijn bokes nog in aluminiumfolie verpakt MOEST NEN DIKKE STAMP ONDER ZIJN GAT KRIJGEN. Stop ermee. Da’s echt evil! Liever ook geen plastieken zakskes. Een brooddoos is ECHT GEEN AFWAS.

Daarnaast neem ik ook altijd een drinkfles mee met kraantjeswater als ik op stap ga. Superhandig. Mijn sausjes, granola … doe ik meestal in glazen potjes. Je kan plastieken Tupperware-potjes kopen die je hergebruikt, wat zeker niet slecht is, maar nog beter is natuurlijk om niets nieuws te kopen en de glazen potjes van je mayonnaise, passata, kikkererwten, maïs en bonen gewoon even uit te wassen en te hergebruiken.
DSC_0753

11. Glazen pot in plaats van blik kiezen

Zoals je misschien wel weet van mijn receptjes kook ik zo goed als altijd met verse ingrediënten. Sommige dingen koop ik echter in blik of pot, namelijk (verschillende soorten) bonen, kikkererwten, maïs, (pure) tomatenpassata, tomatenpuree en tomatenstukjes. Gewoon omdat het supergemakkelijk is en het ook pure gezonde producten zijn (ja, ik kies wel voor de varianten zonder suiker en troep). In het afgelopen jaar ontdekte ik dat je veel van deze dingen ook kan kopen in een glazen pot, in plaats van in blik. Ecologischer dus, want die potjes wassen we uit en gebruiken we zoals in de vorige tip gezegd.

12. Stoffen zakdoeken gebruiken

… in plaats van papieren zakdoekjes. Heel gemakkelijk. Ni moeilijk. Wassen kan op 75 graden. Niks vies aan.

13. Wasbaar maandverband en/of een menstruatiecup gebruiken

Het stigma moet eraf! Uw maandstonden hebben is niet vies! Punt. Over een menstruatiecup hoor ik veel goeie dingen. Ik heb het zelf ook een tijdje getest, maar voor mij werkte het niet echt goed. Ik ben (voorlopig) helaas dus terug overgeschakeld op (biologische, ecologische) tampons. Waar ik wel enorm tevreden van ben is wasbaar maandverband. Dat gebruik ik dan voornamelijk ’s nachts en omdat het gemaakt is van stof zit dat zo veel comfortabeler als doorsnee maandverband.

Verkrijgbaar in verschillende bio- en fairtrade winkels of op Kudzu.be.

14. Een herbruikbare koffiebeker gebruiken

Als je een koffietje bij een koffiebar gaat halen (en oh yes, I love coffee), probeer dan een herbruikbare beker mee te nemen. De take-away bekertjes die je meekrijgt zijn bewerkt met een laagje plastic (zodat het niet kapot gaat), en is dus slechter voor het milieu dan op het eerste zicht lijkt. Als je toch een wegwerpbekertje neemt en je moet niet meer ver gaan met de koffie, laat dan het dekseltje achterwege.

DSC_0726

15. Zeg nee tegen plastieken rietjes

Bestel op café je drankje zonder rietje en gebruik thuis herbruikbare rietjes. Ik vond er heel betaalbare (1 euro/stuk) bij Dille en Kamille en Hümm.

16. Met wasnoten je kleding wassen

Ik was mijn kleding met wasnoten. Drie redenen waarom die ecologischer zijn en minder afval produceren lees je hier.

DSC_0585

Hoe probeer jij de afvalberg te verkleinen? Alle tips zijn meer dan welkom, want ik kan zeker nog meer doen op dit vlak.

Liefs en succes!

Lisa


Wil je meer tips over vegan eten en fairtrade fashion? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomliving.blog en dan kan ik mee volgen.

Meer lezen?

Fairtrade & eco kleding: waarop moet je letten? // 3 easy tips

15 x verpakkingsvrije winkels in België // in jouw buurt

Easy guide voor een fairtrade kledingkast (v,m,x)

Advertentie

5 Comments

  1. als ik die tips hier lees dan stel ik vast dat we al gerust veel doen. Daarinboven gebruiken we wasbare luiers en wasbare vochtige doekjes, wasbare borstcompressen, De electrische wagen laden we op met onze zonnepanelen en baden doen we in regenwater verwarmt met de zonneboiler in ons laag energie woning. Korte verplaatsingen doen we met de fiets want als je nat wordt dan droogt dat ook weer op (blijkbaar zijn er veel mensen die dat niet geloven). Begrijp wel dat niet iedereen investeringen wil doen maar als je alles in rekening brengt heeft het ons allemaal veel geld opgebracht en is alles snel terugverdiend met winst. Zo zal onze wagen binnen enkele jaren volledig terugbetaald zijn door de besparingen die we doen op fosiele brandstoffen. En een eigen moestuin verzorgt ons van veel groentjes en fruit die we met de buren ruilen. het zit soms in kleine zaken. Jammer dat er geen verpakkingsvrije winkel in de buurt is bij ons.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s