Smaakmeesters 2018 // mijn ontdekkingen

DSC_0280

Dankzij het culinaire festival Smaakmeesters kan je in de maand oktober bij maar liefst 114 horecazaken in Antwerpen gaan proeven van de lekkerste gerechten. Proevertjes voor een klein prijsje, of suggesties speciaal ontwikkeld voorĀ Smaakmeesters. De proevertjes zijn enkel beschikbaar tijdens het openingsweekend, 6 en 7 oktober. Aangezien ik niets liever doe dan nieuwe lekkere hotspots ontdekken maakte ik een lijstje met plekjes waar ik van het lekkers wou gaan proeven.

Het was een fijne zonnige dag. Onze Smaakmeesters-wandeling zag er als volgt uit.

1. Chocolatier Burie

Hier ging ik een klein proevertje halen, namelijk de ‘nieuwe’ chocoladesoort: Ruby. Dat is een roze chocolade die door het maakproces rooskleurig uitslaat (geen kleurstoffen dus, vandaar ‘een nieuwe soort’). Geen idee of het psychologisch was door de kleur of niet, maar de chocolade smaakte een beetje naar rode bessen. Lekker om eens te proeven. Helaas niet vegan, omdat het (volgens mij) melk bevat.

Prijs: 3 euro voor een zakje
Chocolatier Burie, Nationalestraat 42, 2000 Antwerpen

DSC_0296DSC_0291DSC_0279DSC_0287

2. Doi Doi

Doi Doi is Asian streetfood met heel veel veggie en vegan opties. Voor Smaakmeesters kon je als proevertje kiezen tussen 2 soorten spring rolls: met vlees of vegan. Uiteraard kozen wij de vegan versie, met groentjes, curry-tofu en noedels. Heel lekker en alleen al supermooi om naar te kijken. De 3 verschillende sausjes die we erbij kregen (1 met pinda, 1 met gember en 1 met koriander) waren ook Ć©cht goed. Hier zien ze mij nog terug!

DSC_0309DSC_0306DSC_0304DSC_0303DSC_0301DSC_0299

Prijs: 5 euro voor 2 springrolls (normaal 8 euro)
Doi Doi, Nationalestraat 80, 2000 Antwerpen

3. Buchbar

Aangekomen op Het Zuid gingen we langs Buchbar voor een koffie en seriously good vegan chocolate chip cookies! Heel fijn en vriendelijk plekje!

DSC_0310
Ik stelde uiteraard mijn eigen veggie/vegan-route samen šŸ™‚

DSC_0312DSC_0317DSC_0322DSC_0325DSC_0323DSC_0326

Prijs: 4 euro voor een koffie + plantaardige melk + grote vegan koek
Buchbar, Scheldestraat 79, 2000 Antwerpen

4. BelRoy’s Bijou

Ook op Het Zuid gingen we een cocktail drinken bij BelRoy’s. Hier was ik al eens geweest, aangezien ik (dankzij een collega van mij) had vernomen dat zij voor hun cocktails altijd aquafaba (kikkererwtensap) gebruiken in plaats van eiwit, voor het schuimlaagje op de cocktail. Ik was dus zeker al fan, maar een proevertje of suggestie sla ik ook niet af.

Als proevertje kreeg je 3 mini-cocktails, 1 met campari, 1 met martini en 1 met rum. Laat ik nu net totaal geen fan zijn van campari Ć©n martini, dus mijn oordeel is sowieso gekleurd. Rum, ah well, wat kan ik zeggen. Rum is zalig! šŸ™‚ Mijn vriend vond de proevertjes alvast wel lekker.
Ik ging dan maar voor de suggestie cocktail: BelRoy’s versie van een Cosmopolitan: cranberrysap, vodka, rozemarijnsiroop en aquafaba. Manneke, zo goed! Echt wauw. Ook hier zien ze mij zeker nog terug.

DSC_0328DSC_0336DSC_0338DSC_0343DSC_0345

Prijs: 3 mini-proevertjes, 3 euro / suggestie: 12 euro
BelRoy’s Bijou, Graaf van Egmontstraat 20, 2000 Antwerpen

5. Divin by Sepi

Hier proefden we superlekkere babaganoush met Iraans platbrood. Heel lekker, maar wel bereid met yoghurt, wat normaal niet nodig is bij een babaganoush. Ook (onverwacht) niet vegan dus.

DSC_0349

Prijs: 5 euro voor een proevertje (een goed gevuld kommetje verse baba ganoush en brood), normaal 7 euro
Divin By Sepi, Verschansingstraat 5, 2000 Antwerpen

6. Bakkerij Goossens

Terug in het centrum gingen we langs een van de oudste bakkerijtjes van ’t Stad: Goossens, in De Wilde Zee. Aan dit bakkerijtje zie je de rij altijd tot ver buiten staan. Voor Smaakmeesters maakten ze verse speculaas en die wilde ik wel eens proeven. Zeker lekker, maar ook heel basic. Ik heb het soms liever wat specialer, maar ik denk net dat ‘basic, maar goed’ heel goed past bij dit bakkerijtje.

DSC_0352DSC_0356

Prijs: 3 euro voor een goed gevuld zakje speculaasventjes
Bakkerij Goossens, Korte Gasthuisstraat 31, 2000 Antwerpen

7. Chez Claire

Ook te vinden in De Wilde Zee is eclairwinkel Chez Claire. Ze verkopen er de zotste eclairs en ik wilde er wel eens een proeven. Helaas niet vegan, maar ze zijn wel bezig met een vegan versie te ontwikkelen. Van zodra die er is zien ze mij daar zeker terug. Voor de gelegenheid proefde ik alvast een mini classic eclaire.

DSC_0367DSC_0365

Prijs: 3 euro voor een proevertje
Chez Claire, Schrijnwerkersstraat 15, 2000 Antwerpen

8. AlmacƩn

AlmacĆ©n is Spaans voor ‘voorraad’. In dit mooie winkeltje verkopen twee zussen allerlei Latijns-Amerikaanse specialiteiten, voornamelijk om thuis mee te koken. Ik kocht er bijvoorbeeld gerookt zout (siked!) Voor Smaakmeesters kon je er een Latijns-Amerikaans biertje proeven, samen met wat tortilla-chips, verse guacamole en pico de gallo die ze er verkochten in fles. Tof zaakje!

DSC_0373DSC_0381DSC_0382DSC_0380DSC_0386

Prijs: 3 euro voor een proevertje (biertje + hapje)
AlmacƩn, Reyndersstraat 8, 2000 Antwerpen

9. Chickpea

De hummus met tahini bij Chickpea is zooo smeuĆÆg. Jummie! Ik wil er zeker ook nog andere gerechtjes gaan testen. De kaart zag er heel goed uit!

DSC_0388DSC_0394

Proevertje: 5 euro voor hummus, pita, en nog wat extra smaakmakers
Chickpea, Melkmarkt 25, 2000 Antwerpen

Eigenlijk wilden we afsluiten met het proevertje van Gojo, een Ethiopisch restaurant op de Minderbroedersrui, maar daarvoor waren we helaas al te laat.

De proevertjes kon je enkel in het startweekend kiezen, maar in de rest van de maand oktober kan je bij alle deelnemende zaken nog steeds langs voor de suggesties. Normaal vind je programmaboekjes bij elke deelnemende zaak, of natuurlijk ook gewoon online.

Bedankt Smaakmeesters voor het fijne idee en de organisatie. Volgende editie ga ik zeker weer op pad!

Werd jij ook al geĆÆnspireerd door Smaakmeesters?

Liefs

Lisa

Wil je meer tips over vegan eten en fairtrade fashion? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.

Meer lezen?

5 x delicious vegan sweets in Antwerp (BE) šŸ°šŸ©šŸ¦šŸŖ

Vegan hotspots Antwerp (BE) + map

Gent (BE) tourguide // vegan, fairtrade & eco hotpsots

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s