Dankzij het culinaire festival Smaakmeesters kan je in de maand oktober bij maar liefst 114 horecazaken in Antwerpen gaan proeven van de lekkerste gerechten. Proevertjes voor een klein prijsje, of suggesties speciaal ontwikkeld voor Smaakmeesters. De proevertjes zijn enkel beschikbaar tijdens het openingsweekend, 6 en 7 oktober. Aangezien ik niets liever doe dan nieuwe lekkere hotspots ontdekken maakte ik een lijstje met plekjes waar ik van het lekkers wou gaan proeven.
Het was een fijne zonnige dag. Onze Smaakmeesters-wandeling zag er als volgt uit.
1. Chocolatier Burie
Hier ging ik een klein proevertje halen, namelijk de ‘nieuwe’ chocoladesoort: Ruby. Dat is een roze chocolade die door het maakproces rooskleurig uitslaat (geen kleurstoffen dus, vandaar ‘een nieuwe soort’). Geen idee of het psychologisch was door de kleur of niet, maar de chocolade smaakte een beetje naar rode bessen. Lekker om eens te proeven. Helaas niet vegan, omdat het (volgens mij) melk bevat.
Prijs: 3 euro voor een zakje
Chocolatier Burie, Nationalestraat 42, 2000 Antwerpen
2. Doi Doi
Doi Doi is Asian streetfood met heel veel veggie en vegan opties. Voor Smaakmeesters kon je als proevertje kiezen tussen 2 soorten spring rolls: met vlees of vegan. Uiteraard kozen wij de vegan versie, met groentjes, curry-tofu en noedels. Heel lekker en alleen al supermooi om naar te kijken. De 3 verschillende sausjes die we erbij kregen (1 met pinda, 1 met gember en 1 met koriander) waren ook écht goed. Hier zien ze mij nog terug!
Prijs: 5 euro voor 2 springrolls (normaal 8 euro)
Doi Doi, Nationalestraat 80, 2000 Antwerpen
3. Buchbar
Aangekomen op Het Zuid gingen we langs Buchbar voor een koffie en seriously good vegan chocolate chip cookies! Heel fijn en vriendelijk plekje!

Prijs: 4 euro voor een koffie + plantaardige melk + grote vegan koek
Buchbar, Scheldestraat 79, 2000 Antwerpen
4. BelRoy’s Bijou
Ook op Het Zuid gingen we een cocktail drinken bij BelRoy’s. Hier was ik al eens geweest, aangezien ik (dankzij een collega van mij) had vernomen dat zij voor hun cocktails altijd aquafaba (kikkererwtensap) gebruiken in plaats van eiwit, voor het schuimlaagje op de cocktail. Ik was dus zeker al fan, maar een proevertje of suggestie sla ik ook niet af.
Als proevertje kreeg je 3 mini-cocktails, 1 met campari, 1 met martini en 1 met rum. Laat ik nu net totaal geen fan zijn van campari én martini, dus mijn oordeel is sowieso gekleurd. Rum, ah well, wat kan ik zeggen. Rum is zalig! 🙂 Mijn vriend vond de proevertjes alvast wel lekker.
Ik ging dan maar voor de suggestie cocktail: BelRoy’s versie van een Cosmopolitan: cranberrysap, vodka, rozemarijnsiroop en aquafaba. Manneke, zo goed! Echt wauw. Ook hier zien ze mij zeker nog terug.
Prijs: 3 mini-proevertjes, 3 euro / suggestie: 12 euro
BelRoy’s Bijou, Graaf van Egmontstraat 20, 2000 Antwerpen
5. Divin by Sepi
Hier proefden we superlekkere babaganoush met Iraans platbrood. Heel lekker, maar wel bereid met yoghurt, wat normaal niet nodig is bij een babaganoush. Ook (onverwacht) niet vegan dus.
Prijs: 5 euro voor een proevertje (een goed gevuld kommetje verse baba ganoush en brood), normaal 7 euro
Divin By Sepi, Verschansingstraat 5, 2000 Antwerpen
6. Bakkerij Goossens
Terug in het centrum gingen we langs een van de oudste bakkerijtjes van ’t Stad: Goossens, in De Wilde Zee. Aan dit bakkerijtje zie je de rij altijd tot ver buiten staan. Voor Smaakmeesters maakten ze verse speculaas en die wilde ik wel eens proeven. Zeker lekker, maar ook heel basic. Ik heb het soms liever wat specialer, maar ik denk net dat ‘basic, maar goed’ heel goed past bij dit bakkerijtje.
Prijs: 3 euro voor een goed gevuld zakje speculaasventjes
Bakkerij Goossens, Korte Gasthuisstraat 31, 2000 Antwerpen
7. Chez Claire
Ook te vinden in De Wilde Zee is eclairwinkel Chez Claire. Ze verkopen er de zotste eclairs en ik wilde er wel eens een proeven. Helaas niet vegan, maar ze zijn wel bezig met een vegan versie te ontwikkelen. Van zodra die er is zien ze mij daar zeker terug. Voor de gelegenheid proefde ik alvast een mini classic eclaire.
Prijs: 3 euro voor een proevertje
Chez Claire, Schrijnwerkersstraat 15, 2000 Antwerpen
8. Almacén
Almacén is Spaans voor ‘voorraad’. In dit mooie winkeltje verkopen twee zussen allerlei Latijns-Amerikaanse specialiteiten, voornamelijk om thuis mee te koken. Ik kocht er bijvoorbeeld gerookt zout (siked!) Voor Smaakmeesters kon je er een Latijns-Amerikaans biertje proeven, samen met wat tortilla-chips, verse guacamole en pico de gallo die ze er verkochten in fles. Tof zaakje!
Prijs: 3 euro voor een proevertje (biertje + hapje)
Almacén, Reyndersstraat 8, 2000 Antwerpen
9. Chickpea
De hummus met tahini bij Chickpea is zooo smeuïg. Jummie! Ik wil er zeker ook nog andere gerechtjes gaan testen. De kaart zag er heel goed uit!
Proevertje: 5 euro voor hummus, pita, en nog wat extra smaakmakers
Chickpea, Melkmarkt 25, 2000 Antwerpen
Eigenlijk wilden we afsluiten met het proevertje van Gojo, een Ethiopisch restaurant op de Minderbroedersrui, maar daarvoor waren we helaas al te laat.
De proevertjes kon je enkel in het startweekend kiezen, maar in de rest van de maand oktober kan je bij alle deelnemende zaken nog steeds langs voor de suggesties. Normaal vind je programmaboekjes bij elke deelnemende zaak, of natuurlijk ook gewoon online.
Bedankt Smaakmeesters voor het fijne idee en de organisatie. Volgende editie ga ik zeker weer op pad!
Werd jij ook al geïnspireerd door Smaakmeesters?
Liefs
Lisa
Wil je meer tips over vegan eten en fairtrade fashion? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.
Meer lezen?
5 x delicious vegan sweets in Antwerp (BE) 🍰🍩🍦🍪
Vegan hotspots Antwerp (BE) + map
Gent (BE) tourguide // vegan, fairtrade & eco hotpsots