WATWATWAT? Vegan eitjes!? Yes yes, tested and approved of! Echt waar, hoe cool is dat? Ik ben er zo enthousiast over.
Ik mag dan wel creatief zijn in de keuken, maar zelf verzinnen hoe ik een vegan ei kan maken is helaas (nog) niet aan mij besteed. Het recept voor deze overheerlijke vegan ramen is van Avant Garde Vegan (Gaz Oakley). Ik kwam nog maar net (ja, nu pas) op zijn Youtube-kanaal uit en heb al bij heel wat filmpjes zitten kwijlen. Ik bestelde dan ook maar meteen zijn boek (ik kook niet graag van op digitale media).
Maar dussss jongens, deze ramen moét je echt echt echt maken. Oh my god! (Voor wie niet mee is en denkt dat ik helemaal gek ben geworden en nu al onderdelen van mijn huis begin te eten:) Ramen is een Japanse noedelsoep en het is zooo lekker. Ik heb er ook een receptje voor, waar ik ook best trots op ben. Voor wie dit allemaal nog wat nieuw is geef ik hieronder graag enkele tips. Maar ook voor het vegan ei deed ik enkele aanpassingen. Maar ik ben Avant Garde Vegan wel echt SUUUUPER dankbaar voor het idee, want het is echt te perfect ❤️❤️❤️!
Hier volgen mijn tips voor het recept:
Ei
Eerst en vooral: het lijkt veel werk, maar het is eigenlijk heel snel klaar (yesss!)
Ik maakte de vegan eitjes de avond op voorhand (zodat ze een nachtje kunnen stollen in de ijskast) volledig volgens het recept van Avant Garde Vegan. Ik gebruikte een blik kokosmelk van Delhaize en vulde aan met kokos-rijstmelk (uit brik, staat bij de sojamelken in de supermarkt) (wegens gebrek aan Vita Coco kokosmelk). Voor de rest volgde ik volledig het recept. Corn starch is trouwens gewoon maïszetmeel (gewone, pure maïzena dus). Kala namak is zwart zeezout, ontgonnen in een zwavelrijk gebied, waardoor het echt naar gekookt ei smaakt (ik gebruikte het al eerder in recepten) (je kan het kopen bij onder andere Pit & Pit). Toch vond ik hierbij de kokossmaak overheersen, wat niet past bij een ‘ei’.
Ik dacht dus meteen ‘Hmm, dit moet toch ook lukken met een neutralere smaak’. Het belangrijkste was namelijk de textuur van het ei, de smaak moet toch komen van de kala namak. Ik probeerde het recept dus ook meteen met ongezoete amandelmelk (te vinden in alle supermarkten). Gewoon het blik kokosmelk en 1/2 cup (= 120 ml) kokosmelk uit brik (Vita Coco) vervangen door ongezoete amandelmelk. In totaal gebruik je dan 400 ml + 120 ml amandelmelk, op net dezelfde manier als in het recept. Ik gebruikte ook 2 tl kala namak (ipv een snuifje) en vond het zeker niet te zout. Anders kwam de ei-smaak er voor mij niet voldoende uit.
Ook merkte ik de volgende dag dat de textuur van het ‘amandel-ei‘ beter was dan dat van het ‘kokos-ei’. Ik denk wel dat dat ligt aan dat ik de verkeerde soort kokosmelk (te romig) heb gebruikt.
***UPDATE: intussen maakte ik een volledig eigen ei-receptje***
Sriracha mayo
Voor het eigeel gebruikt Gaz sriracha mayo. Die is ‘accidentally vegan‘ zoals ze zeggen. Ik kocht hem in de Aziatische winkel, maar je vindt hem ook online.
Groenten
In het recept voegt Gaz de groentjes (paksoi, sugar snaps/sluimerwten en wortel) pas helemaal op het einde toe, als de bouillon al in het kommetje is. Ik heb de groenten liever kort geblancheerd, dus voeg ze helemaal aan het einde nog even toe bij de kokende bouillon. Een klein deel van de groentjes hield ik wel rauw apart voor de garnering.
Ik gebruikte ook verse shiitakes – in plakjes – wegens gebrek aan King Oyster mushroom. Die voegde ik ook al toe bij de kokende bouillon.
Paddenstoelen
De Enoki-paddenstoelen at ik ook niet rauw, maar ik bakte ze heel kort in een hete pan met wat neutrale olie (bv. arachide) en wat satékruiden (kunnen ook andere kruiden zijn, maar ik moet zeggen, goeie combo ;)).
Gedroogde shiitakes
In de bouillon gebruikt Gaz gedroogde shiitakes. Deze vind je in de Aziatische supermarkt, maar je kan ook gedroogd eekhoorntjesbrood gebruiken (= te vinden bij o.a. Delhaize).
Miso
Miso is een pasta van gefermenteerde sojabonen en rijst en echt dé smaakmaker in de Japanse keuken. Het is superlekker en ook gezond. Het smaakt redelijk zout, daarom dat er verder geen zout wordt gebruikt in het recept (naast sojasaus). Je vindt het in gewone supermarkten (bij de ‘exotische’ producten), in natuurwinkels, maar mijn favoriet (en de minst dure) komt van de Aziatische supermarkt. Er zijn verschillende soorten misopasta. Ik (en het recept ook) gebruik witte misopasta, deze is de zachtse versie. Donkere miso is veel sterker van smaak (denk aan een heel straffe sojasaus).
Noodles
Op zich kan je helemaal kiezen welke noedels je wil gebruiken. In de gewone supermarkt vind je al sobanoedels (= boekweit en dus glutenvrij voor wie wil) en rijstnoedels. Echte ramen-noodles worden vaak gemaakt met ei, dus als je vegan wil eten kijk je best even naar de ingrediënten. Ik kocht mijn noodles voor deze soep in de Aziatische supermarkt en zocht degene die het dichtst aanleunden bij Ramen-noodles, maar dan zonder ei.
Al bij al krijgt dit recept toch een dikke 9/10 van mij, wegens perfecte smaken, originele ideëen (ei, tofu en king oysters) en het eitje is echt een heel toffe extra!
Geniet ervan!
Veel liefs!
Lisa
Wil je meer tips over vegan eten en fairtrade fashion? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomliving.blog en dan kan ik mee volgen.
Meer lezen?
Vegan hardgekookt ei // nét echt