Is jackfruit een goede vleesvervanger?

Jackfruit? Wat is dat? Fruit… voor bij het dessert of ontbijt dan? Of als zoete snack? Nee nee, dat is het niet.

DSC_0564

Zoals je op de foto kan zien is jackfruit een beetje vleesachtig van textuur en dat maakt het zo perfect om er superlekkere gerechtjes mee te veganizen.

WAT?

Jackfruit of Nangka is een gigantische Aziatische vrucht. Als hij rijp is kan je hem wel gewoon eten als fruit, aangezien hij dan zoet is. Wat je op mijn foto’s ziet is de onrijpe variant van de vrucht. Ik koop hem in blik (young green jackfruit in brine = in gezouten water) in de Aziatische supermarkt. Dat ‘onrijpe’ is belangrijk als je hem gaat gebruiken als vleesvervanger.

Schermafbeelding 2018-02-20 om 18.10.57
foto via: https://en.wikipedia.org/wiki/Jackfruit

HOE SMAAKT JACKFRUIT?

Het is vooral de textuur die het hem doet. Omdat de vrucht nog niet rijp (en dus niet zoet is) heeft het nog relatief weinig smaak. Het doet mij een heel klein beetje denken aan artisjok.

WAT IS DE VOEDINGSWAARDE VAN JACKFRUIT?

Jackfruit is dus een goede vleesvervanger, maar vooral van textuur. Qua voedingswaarde is het zeker niet ongezond: het bevat veel vezels, weinig vetten, weinig suikers enzovoort. Maar het heeft zeker niet hetzelfde eiwitpercentage dat je terugvindt in andere vleesvervangers zoals peulvruchten, noten, tofu, tempé, seitan enzovoort. Als je dus graag toch extra eiwitten hebt in het gerecht dat je met jackfruit wil bereiden kan je eiwitrijke ingrediënten toevoegen afhankelijk van welk gerecht het is. Gebruik je jackfruit in een currygerecht, dan kan je er bijvoorbeeld bonen of kikkererwten aan toevoegen. Maak je ‘pulled jackfruit’ dan kan je afwerken met gecrushte noten of notenkaas.

(Let op: ik heb het hier over de onrijpe variant van jackfruit. Gebruik je de rijpe zoete versie, dan bevat die, net zoals ander fruit, wel meer suikers uiteraard).

Schermafbeelding 2018-02-20 om 18.08.06.png

HOE JACKFRUIT TE GEBRUIKEN?

Giet het fruit eerst af in een vergiet in de lavabo. Je hebt dan stevige driehoekvormige stukjes jackfruit waar nog veel vocht in zit. Om de draderige textuur te krijgen en te zorgen dat het de smaak van je bereiding goed opneemt kan je de jackfruit best goed uitknijpen. Zo knijp je de stevige stukjes kapot, zodat je de juiste textuur hebt en verwijder je het overtollige vocht.

DSC_0562

En dan kan je beginnen koken! Een van mijn favorietjes is onderstaande Aziatische jackfruit pita, waarop je uiteraard ook kan variëren.

Aziatische jackfruit pita's

Ook kan je er een heel lekkere stoverij mee maken:

DSC_0200

Nog een andere favoriet van mij is deze superlekkere ‘Jackfruit tikka massala‘ (een receptje van Jeroen Meus uit Dagelijkse Kost, waarbij ik de yoghurt door een plantaardige yoghurt vervang en de kip door jackfruit. Echt een aanrader!

Schermafbeelding 2018-02-20 om 18.29.17
foto via: een.be

DSC_0630

Ken jij jackfruit al? Heb je het al eerder gebruikt? Zo ja, wat is jouw favoriete jackfruit gerecht?

Veel kookplezier!

Lisa

Wil je meer tips over vegan eten, fairtrade fashion en duurzaam leven? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts.

Lees ook:

Dé 6 ingrediënten van een goeie curry // Thai cooking class recollections

Aziatische jackfruit pita’s

Advertentie

5 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s