Ik eet enorm graag aspergesoep en witloofsoep. Zo’n witte romige soepen, hmm!
Deze variant bevat geen plantaardige melk of room en toch wordt ze lekker dik en romig, deels door de aardappelen. Ook maakte ik ze op basis van sojaboter (wat ik normaal nooit gebruik, maar nu toevallig nog had staan). Ook dat maakt de soep wel romiger, maar het kan even goed met olijfolie of kokosolie, voor een gezondere versie, lijkt me. (Plantaardige boter is namelijk niet zo gezond, want van plantaardig vet boter – een verharde consistentie – maken zorgt voor transvetten. Ik gebruik het dan ook zelden).
Ingrediënten (voor 4 kommen)
- 1 el plantaardige boter (ik gebruikte sojaboter van Provamel) (of olie)
- 1 witte ajuin, grof gesneden
- wit van 6 preien, in ringen gesneden
- 3 aardappels, in kleine stukjes gesneden
- 200 gram witte biet (optioneel, ik had die toevallig nog liggen). Andere witte groenten kunnen misschien ook wel.
- 1,5 liter kokend water
- 1 plantaardig (vetarm) bouillonblokje
Prepareren (+/- 25 min.)
- Laat de boter/olie smelten in een kookpot en stoof de ui en prei kort aan.
- Voeg de aardappelen toe (en eventueel andere witte groenten) en laat even mee stoven.
- Doe er na een tijdje het kokend water bij (zoveel dat de groenten goed onder staan) en voeg het bouillonblokje toe. Roer goed door elkaar.
- Laat ongeveer 15 à 20 minuten koken, tot de groenten zacht zijn.
- Mix tot een zachte soep.
- Kruid af met peper en zout naar smaak en laat het smaken!
Lekker comfy soepje, niet?